İnternetden bu köftenin hangi yöreye ait olduğunu araştırdım, pek çok rivayet olmasına rağmen kesin olarak hangi yöreye ait olduğunu bulamadım. Bunun dışında farklı isimlerle de anılan bu köftenin herkes tarafından tadı konusunda hemfikir olduklarını görünce kişiye özgü bir lezzet olmaktan çıkıp anonim bir tat olduğunu ispatlamış, yapımı kolay olduğu kadar biraz sabır gerektiren ve püf noktalarının atlamadan yapıldığında harika bir tatla başbaşa kalacağınızın garantisini veriyorum.
Tarifi bizler için hazırlayan Fatma'ya da çok teşekkür ediyorum, zira kendisine o gün hem kahvaltıya sonrasında da fellah köftesi ziyafeti ve çocukların yaramazlıklarına rağmen pratik ve hızlı bir şekilde hazırlayıp afiyetle yemek için tanıştırdığı bu güzel lezzetten dolayı kendisine müteşekkirim. Köftenin nasiplisi çoktu, eşime bile yemek nasip oldu, siz de bu güzel görüntülerin fısıldayan davetine eşlik etmek isterseniz buyurun tarifin devamını okumaya...
Malzemeler
- 1 cup (su bardağı) ince bulgur (250 ml)
- 1 cup sıcak su
- 1/2 cup un (125 ml)
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- Damak tadınıza göre tuz
- Üzerini süslemek için kıyılmış maydonoz
Domatesli Sos İçin
- 2 adet orta boy kabuğu soyulmuş domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 limon suyu
- 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
Yoğurtlu Sos İçin
- 1 Kase yoğurt (yaklaşık 300 ml)
- 1-2 diş sarımsak
- Tuz
- Üstüne kızdırılmış tereyağı ve kırmızı toz biber
- Nane
Yapılışı
Bulgur çukur bir kabın içine alınarak sıcak su ile ıslatılır.
Bütün bulgur tanelerinin ıslanması için karıştırılır.
Çok fazla şişmesine gerek kalmadan un eklenir.
Akabinde salça, baharatlar ve diğer malzemeler de eklenir.
Bulgur ve malzemelerin özdeşleşmesi için yoğurulur, eğer kıvamı çok katı olursa bir miktar soğuk su ilavesi yapılabilir. Kıvamı çok yumuşak olursa birmiktar daha un katılabilir.
Kıvamlı bir yoğurma işleminden sonra elde ettiğimiz hamurun (bulgurlu karışımın) lastik gibi olması lazımmış. Eğer güzel yoğrulmazsa da haşlama sırasında dağılabilirmiş, bu yüzden sabrınızın bir kısmını yoğurma işlemi sırasında harcayabilirsiniz, kalan sabrınızı bir sonraki aşamaya saklayın hepsini tüketmeyin...
Elimiz suyla ıslatarak fındık boyutunda parçalar alıp elimizde yuvarlayalım. Sonra işaret parmağımızla ortasını bastıralım.
Aynı işlemi hamurumuz bitene kadar devam edelim, sabrınıızın kalan kısmını da yuvarlama aşamasında kullanabilirisiniz ;)
Yuvarladıklarınızı tepsiye ya da tabağa yerleştirdikten sonra tenceremizin büyüklüğüne göre su miktarını ayarlayıp kaynaması için bekleyelim. Su kaynadıktan sonra altını kısalım ve bir miktar daha kendi kendine kaynamasını sağlayalım, bu da başka bir püf noktasıymış, hemen kaynayan suyun içine atılmazmış.
Kaynayan suyun içine attıktan sonra tencerenin kapağını taşmaması için açık bırakalım. Eğer dağılmıyorsa köftelerimiz kıvamı tutturmuşsunuz demektir.
İyice fokurdadıktan sonra altını kısıp bulgurların biraz daha şişmesi ve pişmesi için ocakta bekletilir.
Bu arada domatesli sosumuzu hazırlamak için, zeytinyağı hariç malzemelerin hepsini robota ekleyip,
hepsini bir güzel karıştıralım, sonrasında
sosumuzu pişireceğimiz tencere içine alıp ocağın altını açarak sosumuzu pişirelim, zeytinyağını bu aşamada ilave ediyoruz.
Sosumuzu ocak üzerinden almadan önce limon suyunu da ilave ederek bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alalım.
Köftelerimizin bulunduğu ocağın altını kapatıp köfteleri süzerek servis edeceğimiz tabaklara alalım.
Damak tadına göre iki farklı sos hazırladığımız için iki farklı tabağa aldığımız köftelerin soslarını dökelim.
Yoğurtlu sos için tereyağını ve kırmızıbiberi tavada kızdırıp yoğurtlu sosun üzerine gezdirelim.
Domates soslu köftelerimizin üzerini maydanoz ile süsleyelim.
Yoğurtlu tereyağlı köftemizin üzerini de nane ile süsleyerek afiyetle yiyelim, yedirelim...
Ziyaret edilmesi gereken ilginc yazilar : adıyaman usülü ekşili köfte
No comments:
Post a Comment