Friday, March 7, 2014

Kepekli dereotlu poğaça


Bu aralar vaktimin çoğunluğunu mutfakta  geçirdiğim blog yazılarımdan anlaşılıyordur sanırım.Dün akşam misafirlerim gelecekti,hızlı ve pratik birşeyler yapmam gerekliydi.Eldeki malzemelerle bakın ortaya ne çıktı.


kepekli dereotlu pogaca 1




Mezuniyetten sonra İstanbul'da ilk işe başladığım yer,Nişantaşı'ndaki Görgülü Pastane'sinin üst katıydı.Pastanede yapılan tüm poğaça,kurabiye vb şeylerin kokusu direkt üst kata gelirdi.Sabah işyerine çıkmadan evvel mutlaka Görgülü'ye uğrar ve meşhur dereotlu kepekli poğaçasından alırdım.Sıcak sıcak kaç tane yediğimi anlamazdım.Bu yaptığım poğaça oradaki lezzeti yakaladı ve üstelik yağ oranı daha az.


kepekli dereotlu pogaca 2






Malzemeler:



  • 1 su bardağı yoğurt


  • 1 su bardağı zeytinyağı(kepeksiz un kullanıcaksanız yağı azaltabilirsiniz)


  • 1 yumurta(beyazı hamurun içine koymak için ,sarısı poğaçaların üzerine sürmek için)


  • 1 kabartma tozu


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • Yaklaşık 4 su bardağı kadar kepekli un


  • 1 küçük demet dereotu


  • Beyaz peynir(yağsız olursa daha iyi) yada içine ne koymak isterseniz.Patates,ceviz,zeytin,kuru domates,tulum peyniri,lor vb




Yapılışı:


Yoğurt,yağ ve yumurtanın akını aynı kapta karıştırın.Sonra kabartma tozu ve tuzu ekleyip karıştırın,ardından da ince kıyılmış dereotunu koyun.Artık unu yavaş yavaş ekleyebilirsiniz.Ele yapışmayan tabiri caizse kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar un ekleyin.Bu hamurdan iri bir ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın,içini açın ve ezdiğiniz beyaz peynirden koyup,kapatın.Yuvarlayarak şekil verdikten sonra fırın tepsisine dizin.Üzerlerine yumurta sarısını sürün(yumurta sarısı az gelirse takılmayın,yumurtasız da güzel oluyor)İsterseniz çörekotu serpebilirsiniz.Fırında 180-190 derecede yaklaşık 40 dakika pişirin.






Afiyet olsun.


No comments:

Post a Comment